Indische oceaan bereikt

Nadat we de dag ervoor langs de kant van de weg een lift hebben gekregen naar de dichtstbijzijnde stad Marrupa, gaan we op zoek naar een nieuwe lift: een ‘carro’ die ons verder in de richting van de Indische Oceaan kan brengen.

Wegkomen uit Marrupa is niet zo eenvoudig

In het eenvoudig ‘pensao’ in Marrupa brengt de vriendelijke en hulpvaardige eigenaar ons in contact met een jongen die om de dag met passagiers naar de plaats Balama rijdt. Vanwege de zandweg tussen Marrupa en Balama, is hij zo’n beetje de enige optie om hier weg te komen. Vanaf Balama is het veel gemakkelijk om met een minibus naar Pemba via Montepuez te gaan, zo legt de lodge-eigenaar uit.

De volgende ochtend hebben we afgesproken om te gaan. Wel gaan we verhuizen van pension, deze vonden we iets te vies. De nieuwe lijkt schoner, totdat ik mijn eerste kennismaking heb met kakkerlakken en meteen ook niet de kleinste.

Helaas heeft de chauffeur te weinig passagiers dus het wordt nog een dag later. Prima is dit voor ons. De volgende ochtend gaat de rit weer niet door. De auto heeft een gebroken veer. Niet geheel onlogisch met de staat van het wegdek.

We berusten en bereiden ons voor op nog een dag Marrupa wat in zijn geheel niet erg is. Om 3 uur ‘s middags worden we gestoord, we kunnen vandaag toch nog richting Pemba en wel nu meteen. Na enkele kilometers is het duidelijk dat de keuze om hiervandaan niet meer te fietsen geheel terecht is, de weg is voor onze fietsen niet begaanbaar. Heel mul zand, diepe kuilen en veel stenen.

Montepuez

Via de plaats Balama bereiken we vrij laat in de avond de plaats Montepuez. Duidelijk is dat we al een stuk oostelijker zitten en in een nieuw district, Cabo Delgado, restaurants en barretjes zijn nog open op dit tijdstip in tegenstelling tot het minder ontwikkelde Niassa of lake district.

Het nog deels in aanbouw zijnde hotel in Montepuez is erg luxe en na wat onderhandelen over de prijs besluiten we om hier te overnachten. Na een heerlijke nacht, vandaag met de minibus naar Pemba aan de Indische oceaan!!! De ontbijtzaal is bijzonder sfeervol ingericht.

Ontbijt in Montepuez.

Na een probleempje met een fietsslot waarvan de sleutel afgebroken is maar gelukkig door werklui met een slijptol is doorgeslepen, kunnen we een minibus gaan vinden. Dit alles gaat soepel en na een rit van ca. 4 uur arriveren we in Pemba.

Als kippen en geiten meekunnen, dan ook de fiets.

De Indische oceaan bereiken was ons grote doel en is bereikt!!!

Pemba, Mozambique
De Indische Oceaan.

Via airbnb vinden we een geweldig mooi onderkomen met een 1000 jarige baobab boom in ons voortuintje.

Boabab boom.

De Zuidafrikaan Pieter is de eigenaar van Pieter’s Place en tevens duikinstructeur, die ons een prima snorkelplek aanwijst. Deze plek is helemaal top, op 10 minuten lopen vanuit de lodge zien we geweldig mooi koraal in allerlei kleuren en “echte” Nemo vissen.

Koffie in de boomhut.

De volgende 6 dagen vullen we met het heerlijk eten van schelpdieren en tonijn, drinken van witte wijn, luieren en volleyballen op het strand, zwemmen in de zee en in het zwembad etc.

De stad Pemba per fiets verkend en een openluchtconcert van een Mozambikaanse muziekgroep bezocht.

We zullen jullie lezers hier niet al te veel mee vervelen, maar de reis om hier te komen is het meer dan waard geweest. Nog wat foto’s om dat te illustreren.

Over de visvangst wordt nog in de zee zwaar onderhandeld.
Fietstochtje door de omringende buurten.
Sunset in Pemba.
Eten uit de zee.

 

Erger je niet, ook in het tropisch paradijs van Pemba.

 

Relive ‘Pemba’

9 gedachten aan “Indische oceaan bereikt”

  1. En waar gaat de tocht na de rust bij de oceaan verder naar toe?

  2. Mooi die verhalen over plekken waar ik nog nooit van gehoord heb.. Een stukje verborgen wereld die jullie voor ons zichtbaar maken.. Dank voor een beetje meereizen door jullie verhalen.

  3. We gaan nu naar Ilha de Moçambique een eilandje zo’n 400 naar het zuiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *