Van Metangula naar Lichinga

Op 5 mei gaan we weer verder. Zwaarder dan de 2 vorige fietsdagen is onmogelijk want de wegen zijn geasfalteerd hebben we gehoord en vrij vlak……. (hebben we gehoord………..dus……….). Het 1e stuk gaat omhoog, logisch denken we nog, we gaan de stad uit die op een berg gebouwd is. Hierna zal het wel in dalende lijn of vlak worden. Niets is wat het lijkt en de weg wordt alleen maar steiler, af en toe tikken we stijgingspercentages van geschat 16% aan, wat met een racefiets zonder bagage al een flinke kluif is.

Baby aapje voeren.

Het voorwiel dreigt omhoog te schieten, verder fietsen is onmogelijk en lopen is trouwens net zo snel dus wordt het stukjes lopen. Dit zijn we inmiddels wel gewend. Na een schamele 33 km met 1274 hoogtemeters, wat een record betekent, fietsen we door het dorp Maniamba om te kijken of hier eventueel een plaats om te slapen is.

We zien een resthouse wat er niet uitziet en dus links gelaten wordt. Een brommer haalt ons in en maant ons te stoppen. aWar we heen gaan vraagt de man, het is te ver en gevaarlijk om door te fietsen. Hij overtuigt ons om naar zijn slaapplaats te gaan, wat het resthouse wat wij links hadden laten liggen blijkt te zijn. Geen licht en water, dus snel eten maken uit het noodrandsoen wat we altijd bij ons hebben voor dit soort situaties. Pasta met tomatensaus, doppertjes en tonijn uit blik heerlijk smaakt het. Snel naar bed en ons mentaal opladen voor de dag van morgen.

Vrij minimalistisch ingerichte toilet in het enige resthouse in Maniamba.

 

Relive ‘5 mei’


 

Lekkere bak koffie

De plaats Lichinga bereiken wordt vandaag het doel. Normaal zijn we niet van het van te voren plannen van de bestemming maar hier in het noorden van Mozambique zijn de overnachtingsmogelijkheden zeer beperkt. Het is weer lekker klimmen, het houdt niet op (ondanks dat de resthouse medewerker ons weer blij had gemaakt met de belofte van een vlakke etappe), de hele dag gaat het meer op dan neer.

Ik hoor een enkeling al denken wat zal dit met de verstandhouding tussen Tanja en Ruud doen; “ontstaan er spanningen naarmate de vermoeidheid toeneemt” en zo ja hoe wordt dit opgelost? Dan kan ik diegene geruststellen, tuurlijk ontstaan er door de factor vermoeidheid af en toe kleine irritaties maar dit kunnen we goed van elkaar accepteren, we negeren deze omdat we weten waardoor het komt. Kortom de verstandshouding is prima!!! Uiteraard zijn er tijdens dit soort zware dagen ook genoeg mooie momenten, onderweg mooie dorpjes, mooie mensen en duizend en een indrukken.

Zondag is voetballen in Lichinga.

Relive ‘6 mei 3e rit Mozambique weer veel klimmen’

Na deze dag 81,5 km en 1666 hoogtemeters gefietst (wat weer 2 records voor ons zijn) te hebben bereiken we Lichinga. Het hotel wat we kiezen is een apartment met een living, grote slaapkamer en badkamer met eindelijk weer eens een hete douche. Twee dagen blijven we hier, bijkomen van de afgelopen 2 fietsritten. We doen enkele inkopen, drinken eindelijk weer een lekkere bak koffie vergezeld door een stuk gebak. Op de markt kopen we nog ieder een paar 2e hands schoenen, chorizo worstjes, een maiskolf en bekijken de motoren uit China die hier massaal te koop staan voor rond 450 euro.

We liepen al weer een weekje achter met het schrijven van dit blog dus tijd om dit hier in te halen zodat we up to date aan de volgende fietsdagen te beginnen. Pemba of iets erboven aan de kust is het doel in Mozambique wat nog zo’n 704 km ver ligt.

6 gedachten aan “Van Metangula naar Lichinga”

  1. Lieve Ruud en Tanja,
    We lezen jullie verhalen altijd met veel plezier en een gezonde dosis jaloezie! Wat een mooie reis maken jullie. Blijf vooral mooie verhalen en foto’s delen zodat we kunnen mee genieten.
    Groet, JP en Mar

  2. Bedankt voor de update weer, geweldig om ‘ mee te reizen. En wat vliegt de tijd!

  3. Hoi Marina, niets te danken leuk dat je het leuk vindt en ja de tijd fietst voorbij!!!

  4. Wij zijn ondertussen ook erg benieuwd naar jullie kuiten! Hoe gespierd zijn die ondertussen? X uit schotland

  5. Hoi Jan Paul en Marjolein, leuk om te horen! Hoop volgend jaar jullie verhalen te lezen (Wellicht i.v.m. Wi-Fi lastig op zee? Gr. vanuit Mozambique. Ruud en Tanja

  6. Jaaa volgens Ruud krijg ik al mooi gespierde kuiten. Zo voelt het iig wel😉. Stuur je me jullie reisverslag schotland? Is het mooi? Liefs Tanja en Ruud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *