Back on the road

5e Fietsdag: van Kasungu – Chamakala school (nabij Nkhoma)

41 kilometer / 273 hoogtemeters

Vandaag een relatief rustige rit met veel vlakken stukken erin. Bij het opstappen van mijn fiets voelt mijn achterband zacht aan en tegen beter weten in wat lucht erbij gepompt en denken dat dit afdoende is en het geen lekke band betekent. Helaas het blijkt toch een lekke band te zijn., achtertassen eraf halen en een nieuwe binnenband erin. Gelukkig kost het niet al te veel tijd en we kunnen onze weg snel weer vervolgen.

Come on girls, strike a pose!

Het is warm onderweg maar gelukkig vinden we in bijna elk dorpje een waterpomp met prima drinkwater erin, bidons volpompen en gaan. Op een gegeven ogenblik ziet Tanja links van de weg bij een school een groen iglotentje staan, wij ernaar toe en het blijkt dat een stel fietsers die van Nairobi naar Kaapstad fietsen hier hun kampement hebben opgeslagen. Dit blijkt voor ons ook een prima overnachtingsplek te zijn.

6e Fietsdag van Chamakala school (nabij Nkhoma) – Jenda

46,8 kilometer / 600 hoogtemeters

Ontbijten in een school (rechts het schoolbord), het is momenteel vakantie in Malawi.

Om half 7 opgestaan, we gaan proberen ons ritme wat verleggen naar vroeg op en op tijd naar bed, wat op zich prima is daar het in de ochtend nog lekker koel is en in de avond toch al om een uur of half 7 donker is.

Na een heerlijk zelfgemaakt ontbijt bestaande uit brood met gebakken eieren en koffie zitten we om een uur of 10 op de fiets. Dat vroege vertrekken is dus vooralsnog beperkt gebleven tot een goed voornemen. Wel hebben we inmiddels een goede routine en taakverdeling ontwikkeld.

Bananen is ons favoriete eten-langs-de-weg.

Aan de lucht te zien zou er wel eens een bui kunnen vallen en ja dit gebeurt dan ook, gelukkig hebben we regenjassen meegenomen die voor het eerst deze reis van pas komen.

Het is vandaag weer flink klimmen geblazen, de wegen zijn in dit gedeelte van het land te vergelijken met die van de Belgische Ardennen. We krijgen flinke stijgingspercentages voor de kiezen wat met onze relatief zware fietsen en al onze bagage tot flink trappen leidt. Het kleinste verzet wat we tot beschikking hebben wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Voor de kenners: 30 x 26.

7e Fietsdag: van Jenda – South Vipyha Forest reserve, Luwawa Forest lodge

42,3 kilometer / 569 hoogtemeters

Na eerst boodschappen te hebben gedaan bestaande uit o.a. : Pindakaas, koffie, en vis in blik zijn we klaar voor vertrek. De weg is identiek als die van gisteren, weer flink klimmen!!!

Onderweg komen we vrij veel fietsers tegen die allerlei bagage op hun fiets meesjouwen zoals tabaksbladeren, hout (bij navraag een gewicht van 90 kilo!!!) en zelfs een levend varken wordt op de bagagedrager vervoerd.

Op transport.

De laatste 10 kilometer naar de lodge in het South Vipyha Forest Reserve gaat over onverhard terrein en omhoog wat betekent dat de snelheid omlaag gaat maar dit is iets wat we absoluut niet erg vinden want we hebben geen enkele haast. De enige tijdsdruk die we ons zelf opleggen is om elke fietsdag voor 5 uur op de plaats van bestemming te arriveren om als het nog licht is de tent op te kunnen zetten en te koken. Rond de klok van half 5 komen we op de camping aan.

Richting het vruchtbare noorden: de eerste versmarkt met veel varieteit.

2 gedachten aan “Back on the road”

  1. Hoi Ruud en Tanja,

    Wij(Han en ik) smullen van jullie reisverslagen, ga zo door! Heel veel plezier nog!

    Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *