Fietsen!!!

Malawi

Na veel wikken en wegen besloten om vandaag (zondag) aan onze fietsreis te beginnen, de lichamelijke toestand is iets verbeterd (mede door de liefdevolle thuiszorg van Tanja Nightingale) dus we kunnen, en nog wel op 1 april wat overigens in Malawi (Fools day) ook bekend staat als grappenmakersdag.

Het enige wat ons nu nog kan tegenhouden is het feit of we wel kunnen betalen omdat de elektra de hele nacht is uitgevallen en dus de pinautomaat mogelijk niet werkt, gelukkig de stroom zat er weer op dus geen probleem. Na inkopen te hebben gedaan en naar de bank zijn geweest, want we hadden dringend kwacha’s (lokale valuta) nodig (wat overigens niet zo makkelijke opdracht is als het lijkt, als er iets uitkomt kijkt iedereen rondom gelukkig) kunnen we eindelijk de eerste kilometers fietsen.

Tanja komt in gesprek met de Chief van het dorp die zeer nieuwsgierig is.

In het begin is alles nog een beetje onwennig; de fietsen met volle bepakking reageren toch wel iets anders dan zonder deze ballast, de temperatuur ietsjes lekkerder dan in Nederland en we moeten nog eventjes wennen aan het links rijden.

Nootjes uitdelen.

Alles went snel en de kilometers glijden onder onze wielen door, het blijkt behoorlijk geaccidenteerd te zijn hier, een soort Belgisch vals plat. Overal waar we langsrijden, roepen de kinderen Moesoekoe naar ons, wat we zelf al dachten blijkt na navraag te kloppen: het betekent ‘blanken’.

We hebben ervoor gekozen om langs de grote weg te fietsen omdat er tussen Lilongwe en het noorden, waar we heen willen, niet veel dorpjes en verbindingswegen zijn. Voordeel hiervan is dat het opschiet, daar deze weg geasfalteerd is. Het nadeel is dat je af en toe als er een busje langskomt in de berm moet schieten om ongedeerd de weg te kunnen vervolgen.

Dure fietsen

Patat eten bij de chief.

Lunchtijd: langs de weg in een dorpje zien we een stalletje dat aardappelpartjes bakt in maisolie, heerlijk zout om ons vochtverlies te beperken in combinatie met een Coca Cola wat ze overal hebben. Tanja komt in gesprek met de Chief van het dorp die zeer nieuwsgierig is wie we zijn en wat we hier in Malawi komen doen.

De Chief vertelt dat een fiets in Malawi zo’n 80.000 kwacha’s (ongeveer 80 euro) kost, wat ons een enorm bedrag voor een Malawinees lijkt. Na uitwisseling van adresgegevens en een belofte die Tanja plechtig moest doen om aan hem te denken bij thuiskomst (wat ie er ook mee bedoelt?) is het tijd om te vertrekken.

De lokale vis Chambo uit het Malawi meer laat zich meer dan uitstekend smaken.

Chambo

Na 50 kilometer vinden het we het mooi voor de 1e dag en besluiten we in de Hillside lodge in Mponelo te overnachten. Eerst lekker een warme douche en daarna lekker eten in het restaurant. Helaas het warme water blijkt op te zijn maar het eten is daarentegen erg lekker. De lokale vis Chambo uit het Malawi meer laat zich meer dan uitstekend smaken.

Gevilde geiten

Wakker worden en toch niet uitgeslapen zijn, zo voelt het opstaan na de 1e fietsdag, maar na een lekker ontbijt stappen we weliswaar iets later dan gepland om elf uur op de fiets. Het plan is om nog steeds via de grote weg naar het noorden te fietsen en na een kilometer of vijfig weer naar een rustplek te zoeken. Aan het fietsen met alle bagage raken we langzamerhand gewend en het tempo gaat omhoog, Tanja is vooral op de vlakke stukken niet te houden als een razende Roeland laat ze haar benen op en neer gaan ik laat haar uitrazen en denk alleen mijn tijd komt nog wel….

Giny

Om een uur of 2 zien we een rieten restaurant waar we meer dan hartelijk ontvangen worden door uitbaatster Giny die naar blijkt net begonnen is met het restaurant.

Wat zij vlak noemt, blijkt voor ons toch behoorlijk op en af te zijn.

Op het menu staat nsima, een Malawinese lekkernij, gemaakt van maismeel met water, met geitenvlees, wat we al een paar keer gevild en al langs de kant van de weg zijn tegenkomen. Nog 25 kilometer vlak naar Kasungu, verzekert Giny ons, maar wat zij vlak noemt, blijkt voor ons toch behoorlijk op en af te zijn.

Giny voor haar restaurantje van riet.

Bij aankomst in de redelijk grote stadje Kazungu laat Tanja nog even een stuurspiegeltje monteren wat in theorie niet past, maar waar ze door middel van enige improvisatie toch een oplossing voor vinden.

Snel een lodge opzoeken voordat het donker wordt en we niet in de kuilen in het wegdek rijden. Na enig zoekwerk iets gevonden, Tanja bestelt een héérlijk koud biertje wat er voor mij i.v.m. de antibiotica helaas nog een paar dagen niet in zit. Vandaag 74 kilometer gefietst in 4.45 uur.

Naschrift
Internet is zeer beperkt aanwezig in Malawi. En als het er wel is, is er geen stroom. We lopen dus iets achter met de berichtgeving.

Bedankt voor alle lieve mails en reacties!

3 gedachten over “Fietsen!!!”

  1. Wat leuk om jullie verhalen te lezen. Goed te horen dat Ruud weer op de fiets zit!
    Liefs
    Mariëlle

  2. Wat leuk dat jullie begonnen zijn aan deze mooie tocht en jullie verhalen zijn heerlijk om te lezen. Ik wou dat ik er bij was!!!!!

    Keep on going friends!
    Abrazo Tyne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *